Inactivitatea fiscală – situaţii care generează inactivitatea fiscală, consecinţe și condiţii de reactivare

Inactivitatea fiscală reprezintă o stare a unei firme in evidențele fiscale, generată de neîndeplinirea unor obligații, respectiv:

a)            nu îşi îndeplineşte, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;

b)           se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c)            organul fiscal central constată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat;

d)           inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerţului;

e)           durata de funcţionare a societăţii este expirată;

f)            societatea nu mai are organe statutare;

g)            durata deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social este expirată.

Prin urmare, reprezentanții legali ai societăților trebuie să manifeste o atenție sporită în ceea ce privește îndeplinirea acestor obligații întrucât inactivitatea fiscală se înscrie atât în cazierul fiscal al persoanei juridice sau entităţii fără personalitate juridică declarate inactivă, cât şi al reprezentanţilor legali sau reprezentanţilor desemnaţi ai acestora. Ca o consecință a înscrierii inactivității fiscale în cazierul fiscal menționăm: reprezentanții legali nu vor putea înființa noi societăți, nu se va aproba exercitarea unei activități independente de către asociați sau membrii fondatori, nu se va premite cesiunea părților sociale sau acțiunilor, nu se va putea înființa un ONG, etc.

Totodată, menționăm faptul că inactivitatea fiscală conduce la anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.

O altă consecință a inactivității fiscale o reprezintă nededucerea cheltuielilor. Astfel, în perioada de inactivitate societatea va putea să desfășoare activități economice și va fi supusă obligației de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, însă în această perioadă nu va putea deduce cheltuielile.

Mai mult, declararea inactivității fiscale afectează și partenerii de afaceri ai societății întrucât cei care achiziționează bunuri și servicii de la un contribuabil declarat inactiv nu vor putea să își deducă cheltuielile și nici TVA-ul aferent achiziției.

Contribuabilul/Plătitorul declarat inactiv se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a)            îşi îndeplineşte toate obligaţiile declarative prevăzute de lege;

b)           nu înregistrează obligaţii fiscale restante.

Prin urmare, atragem atenția asupra îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege, cele mai des întâlnite cauze de declarare a inactivității unei societăți fiind expirarea sediului social ori expirarea mandatului administratorului.

În situația în care nu cunoașteți starea societății, puteți afla aceste date prin eliberarea unui raport furnizare informații de pe portalul ONRC, respectiv: https://portal.onrc.ro/

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4