Consilierea judiciară/Tutela specială

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 140/2022, instituția punerii sub interdicție judecătorească a fost înlocuită de consilierea judiciară, respectiv tutela specială. Dar ce înseamnă acest lucru?

Potrivit noii reglementări, majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultăţilor mintale, temporare sau permanente, parţiale sau totale, stabilite în urma evaluării medicale şi psihosociale, şi care are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinţei sale poate beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială, dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacităţii sale civile, în condiţii de egalitate cu celelalte persoane.

Astfel, o persoană poate beneficia de consiliere judiciară dacă deteriorarea facultăţilor sale mintale este parţială şi este necesar să fie consiliată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei, în timp ce tutela specială presupune ca deteriorarea facultăţilor sale mintale să fie totală şi, după caz, permanentă şi să fie necesar ca persoana să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei.

Cine poate solicita instituirea consilierii judiciare ori a tutelei speciale?

Instituirea consilierii judiciare sau a tutelei speciale poate fi cerută de cel care necesită ocrotire, de soţul sau de rudele acestuia, de afini, de persoana care locuieşte cu el, precum şi de celelalte persoane, organe, instituţii sau autorităţi prevăzute la art. 111 Cod civil.

Pe ce perioadă se poate institui consilierea judiciară, respectiv tutela specială?

Instituirea consilierii judiciare este dispusă pentru o perioadă care nu poate depăşi 3 ani.

Instituirea tutelei speciale este dispusă pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani. Cu toate acestea, în cazul în care deteriorarea facultăţilor mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanţa poate dispune prelungirea măsurii tutelei speciale pentru o durată mai mare, care nu poate să depăşească 15 ani.

Ce presupune măsura de ocrotire?

Prin hotărârea prin care a fost instituită consilierea judiciară sau tutela specială, instanţa de tutelă stabileşte, în funcţie de gradul de autonomie al persoanei ocrotite şi de nevoile sale specifice, categoriile de acte pentru care este necesară încuviinţarea actelor sale sau, după caz, reprezentarea ei. Instanţa poate dispune ca măsura de ocrotire să privească chiar şi numai o categorie de acte. De asemenea, instanţa poate dispune ca măsura de ocrotire să se refere numai la persoana celui ocrotit sau numai la bunurile sale.

În ce condiții este desemnat tutorele?

Prin hotărârea prin care a fost luată măsura de ocrotire, instanţa de tutelă numeşte persoana care va exercita funcţia de tutore de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate în această calitate, dacă nu se opun motive întemeiate, soţul, părintele, o rudă sau un afin, un prieten sau o persoană care locuieşte cu cel ocrotit dacă aceasta din urmă are legături strânse şi stabile cu ocrotitul, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de legăturile de afecţiune, de relaţiile personale, de condiţiile materiale, de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat să fie numit tutore, precum şi de apropierea domiciliilor sau reşedinţelor.

În cazul în care niciuna dintre aceste persoane nu îşi poate asuma tutela, instanţa de tutelă numeşte un reprezentant personal care a dobândit această calitate în condiţiile legii speciale.

La numirea tutorelui, instanţa ia în considerare preferinţele exprimate de cel ocrotit, relaţiile sale obişnuite, interesul manifestat cu privire la persoana sa, dar şi eventualele recomandări formulate de persoanele apropiate acestuia, precum şi lipsa intereselor contrare cu persoana ocrotită.

Când încetează măsura de ocrotire?

Măsura de ocrotire încetează prin moartea celui ocrotit, la expirarea duratei pentru care a fost instituită, în cazul înlocuirii acesteia, precum şi la ridicarea ei.

Dacă au încetat ori s-au modificat cauzele care au determinat luarea măsurii, instanţa de tutelă va pronunţa ridicarea sau, după caz, înlocuirea acesteia.

Cabinetul nostru vine în sprijinul clienților oferind servicii avantajoase de asistare și reprezentare juridică în fața instanței de judecată competente în vederea instituirii măsurilor de ocrotire necesare. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa de e-mail contact@avocat-alexandrov.ro.

Un comentariu la „<strong>Consilierea judiciară/Tutela specială</strong>”

  1. Buna seara !
    Am devenit tutela specială prin hotărâre Judecătorească după o intervenție in dosar de ,,punere sub Interdicție ,,…

    – am primit Înștiințare prin mail …după 30 zile hotărârea Jud ….de la ședința .
    – reclamantul continua cu apel .
    Când sa astept notificarea, in principiu . pentru noul demers al reclamantului
    Nu am avocat. Cui sa cer relații , la instanța emitenta ?
    Mulțumesc !
    Sărbători cu pace și lumina !

    Răspunde

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4