Vrei să îți înființezi o firmă? Greșeli de evitat la înființarea unei firme

Vrei să îți înființezi o firmă? Iată câteva recomandări!

Cu siguranță trebuie avute în vedere multe aspecte la inițierea unei afaceri, precum alegerea potrivită a denumirii, sediului, întocmirea unui plan de afaceri bine pus la punct, adoptarea unei strategii de marketing, selectarea partenerilor de afaceri, însă în articolul de astăzi ne vom referi la greșelile ce trebuie a fi evitate în etapa înființării firmei.

  • Alegerea formei de organizare

Analizează cu atenție în funcție de specificul activității ce tip de organizare te avantajează (SRL, PFA, SA, SNC, SCS ori SCA).

Menționăm acest lucru întrucât nu se poate face transformarea oricărei forme de organizare într-o altă formă de organizare. De pildă, dacă îți desfășori activitatea sub forma PFA, nu poți transforma PFA într-un SRL, ci trebuie să radiezi PFA și să înființezi un SRL.

  • Insuficiența cunoștințelor privind legislația în vigoare

Odată ce ai ales să pornești o afacere, este absolut necesar să analizezi obligațiile legale pe care le impune aceasta, riscurile pe care le poți întâlni în desfășurarea activității, mecanisme de protejare.

  • Redactarea actului constitutiv

Actul Constitutiv reprezintă unul dintre cele mai importante documente necesare pentru înființarea unei societăți. În cuprinsul acestuia se regăsesc toate datele referitoare la forma de organizare, denumirea, sediul societății, obiectele de activitate, capitalul social, administratori, modalitatea de administrare a societății, modul de dizolvare și de lichidare, etc.

Prin urmare, trebuie acordată o atenție sporită la redactarea acestuia pentru a preveni eventuale litigii ce pot decurge din redactarea eronată a acestuia, în special când există doi sau mai mulți asociați/acționari.

  • Identificarea codurilor CAEN

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți deschizi o firmă este alegerea corectă a codurilor CAEN.

În acest sens, trebuie să te asiguri că activitatea propriu-zisă pe care firma o va desfășura este autorizată de către Registrul Comerțului și că nu vei factura pe un cod CAEN care nu a fost autorizat în prealabil.

Odată alese codurile CAEN, acestea pot fi modificate sau pot fi adăugate coduri noi prin actualizări ale actului constitutiv, însă aceste demersuri presupun costuri suplimentare.

Totodată, dacă până acum se permitea trecerea în actul constitutiv a tuturor codurilor CAEN și autorizarea unei singure/a mai multor activități, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului s-a impus ca toate codurile CAEN prevăzute în actul constitutiv să fie în mod obligatoriu și autorizate.

  • Neprotejarea drepturilor de autor

Înregistrează marca sau produsul original realizat de tine la organele specializate atât la nivel național, cât și european.

Cabinetul nostru vine în sprijinul clienților oferind servicii avantajoase de asistare și reprezentare juridică în vederea înființării firmelor pe întreg teritoriul țării. Pentru mai multe informații ori pentru solicitarea unei oferte ne puteți contacta la adresa de e-mail contact@avocat-alexandrov.ro.

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4