Legea Anastasia – ce înseamnă?

Legea Anastasia – Legea nr. 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal

Având în vedere ultimele tragedii rutiere mediatizate, cu siguranță fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată menționându-se despre așa numita ”Legea Anastasia”. Dar ce presupune această lege?

La data de 10 iulie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 213/2023, (cunoscută informal sub denumirea de Legea Anastasia, intitulată în acest mod în memoria unei fetițe de patru ani care a fost ucisă într-un accident rutier în fața casei sale de către un șofer care nu deținea permis de conducere auto). Aceasta a intrat în vigoare trei zile mai târziu, la data de 13 iulie 2023.

Conform acestui act normativ : „La articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3), dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Cu alte cuvinte, dacă anterior acestei legi pedeapsa aplicată celor ce săvârșeau infracțiunea de ucidere din culpă ca urmare a conducerii unui vehicul fără a deține permis de conducere ori ca urmare a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe putea fi închisoarea, iar ca modalitate de executare aceasta putea fi în regim de detenție ori cu suspendarea executării sub supraveghere, acest lucru nu mai este posibil în prezent.

Noua modificare a Codului penal impune ca, în situația săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără a deține permis de conducere ori ca urmare a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanța să dispună aplicarea unei pedepse privative de libertate ce urmează a fi executată în regim de detenție.

Prin urmare, Legea Anastasia vine din necesitatea instituirii unei măsuri de prevenție, de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4