Regimul separației de bunuri – noțiune, reglementare, avantaje și dezavantaje

Regimul separației de bunuri – noțiune, reglementare, avantaje și dezavantaje

Regimul separației de bunuri este consacrat de dispozițiile art. 360-365 și art. 370-371 Cod civil și este, comparativ cu regimul comunității legale, cel care oferă soţilor cea mai mare independenţă patrimonială. Dar ce înseamnă acest lucru?

Regimul separației de bunuri recunoaște soților dreptul de proprietate exclusivă atât pentru bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei, cât și pentru cele dobândite după această dată.

Ce se întâmplă în regimul separației de bunuri dacă un soț achiziționează un bun pe numele său, dar cu banii celuilalt soț?

În această situație, soțul care a împrumutat suma de bani necesară pentru dobândirea bunului are un drept de creanță împotriva celuilalt. Prin urmare, soțul care a contribuit cu bani la achiziţionarea bunului de către celălalt soţ este doar titularul unui drept de creanţă pentru suma împrumutată, nicidecum al unui drept de proprietate.

Care sunt avantajele acestui regim matrimonial?

Independență patrimonială. Soții se bucură de libertate deplină în ceea ce privește conservarea, administrarea și dispoziția asupra bunurilor.
În situația în care unul dintre soți are datorii, creditorul soțului debitor nu îl va putea urmări și pe celălalt soț pentru satisfacerea creanței sale.
Se evită partajul bunurilor. Partajul urmează a fi realizat doar cu privire la bunurile pe care aceștia le-au dobândit în comun.

Care sunt dezavantajele regimului separației de bunuri?

• Soţii sunt nevoiţi să-şi ţină evidenţa bunurilor lor şi a datoriilor contractate între ei.
• Contravine ideii de comuniune între soți.
• Acest regim este uneori injust în privinţa soţului care nu realizează venituri dintr-o activitate profesională, însă se ocupă de gospodărie şi de creşterea copiilor.
• Soțul care se folosește de bunurile celuilalt soț cu consimțământul acestuia are obligațiile unui uzufructuar, deci, cu alte cuvinte, are obligația de suportare a cheltuielilor ocazionate de întreținerea bunurilor, plata primelor de asigurare, de despăgubire a soțului proprietar în situația în care se prejudiciază bunul prin folosința necorespunzătoare a bunului, etc.

Ce părere aveți? Ați opta pentru acest regim matrimonial?

avocat Ana Alexandrov, avocat Bucuresti, avocat Tulcea
Avocat Ana Alexandrov

Pentru mai multe informații ne puteți contacta aici.

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4