Angajatorul nu mi-a plătit salariul conform contractului individual de muncă. Ce pot face în această situație?

Angajatorul nu mi-a plătit salariul conform contractului individual de muncă. Ce pot face în această situație?

Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. 1 din Legea nr. 53/2003: „Salariul se plăteşte în bani cel puţin odată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.”

De asemenea, conform art. 260 alin. 1 lit. s din Codul Muncii: „Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni: încălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.”

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către inspectorii de muncă.

Astfel, dacă sunteți în situația în care angajatorul nu v-a plătit salariul conform contractului individual de muncă, apreciem ca fiind necesară sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Cu toate acestea, atragem atenția asupra faptului că Inspectoratul Teritorial de Muncă poate dispune sancționarea contravențională a angajatorului, dar nu-l poate obliga la restituirea salariilor restante.

Pentru acest lucru este necesar să vă adresați instanței de judecată, termenul în care poate fi formulată o asemenea acțiune fiind de 3 ani de la data la care drepturile salariale erau datorate.

Pe calea acestei acțiuni salariatul poate solicita instanței obligarea angajatorului la plata următoarelor sume de bani, după caz:

  • Contravaloarea salariului de bază;
  • Spor de vechime, spor de noapte, spor pentru condiții deosebite de muncă, etc:
  • Contravaloarea orelor suplimentare efectuate de salariat și pentru care fie nu s-a acordat timp liber plătit corespunzător, fie nu au fost plătite prin adăugarea unui spor la salariu;
  • Daune-interese constând în actualizarea sumei cu rata inflației, respectiv dobânda la suma respectivă;
  • Orice alte drepturi de natură salarială care derivă din lege, contractul individual de muncă sau din contractul colectiv aplicabil.

De asemenea, menționăm faptul că această acțiune este scutită de plata taxei judiciare de timbru și atragem atenția asupra faptului că, spre deosebire de dreptul comun, în litigiile de muncă sarcina probei aparține angajatorului.

Odată obținută hotărârea definitivă prin care angajatorul este obligat la restituirea acestor sume trebuie să vă adresați unui executor judecătoresc pentru a pune în executare silită hotărârea judecătorească.

Pentru mai multe informații ori solicitări ne puteți contacta la tel./whatsapp 0755 706 183 ori accesând formularul contact.

avocat Ana Alexandrov, avocat Bucuresti, avocat Tulcea
Avocat Ana Alexandrov

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4