Încălcarea ordinului de protecție

Încălcarea ordinului de protecție

Dacă într-un articol anterior am discutat despre condițiile de admisibilitate pentru emiterea unui ordin de protecție și despre măsurile care pot fi luate prin intermediul acestuia, astăzi vom supune atenției consecințele încălcării ordinului de protecție.

Conform dispozițiilor art. 47 alin. 2 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice: „Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 38 alin. (1), (4) şi (5) lit. a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2)Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 31 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

Astfel, încălcarea de către agresor a oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

În ceea ce o privește pe victimă, sancțiunea care intervine este strict pecuniară și se referă la obligarea acesteia la plata cheltuielilor generate de emiterea și punerea în executare a ordinului. Modul de calcul al cheltuielilor generate de emiterea şi punerea în executare a ordinelor de protecţie la care poate fi obligată persoana protejată se va stabili prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului afacerilor interne.

Totodată, conduita culpabilă a victimei poate constitui un element de apreciere hotărâtor în cadrul unui nou litigiu deschis de către aceasta pentru emiterea unui nou ordin de protecție împotriva aceluiași agresor, putând conduce la respingerea cererii.

Cu toate acestea, în măsura în care faptele victimei întrunesc elementele de tipicitate ale vreunei infracțiuni, aceasta va fi trasă la răspundere conform legii penale pentru infracțiunea respectivă.

Cabinetul nostru vine în sprijinul clienților oferind servicii avantajoase de asistare și reprezentare juridică în fața instanței de judecată competente în vederea emiterii ordinului de protecție. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa de e-mail contact@avocat-alexandrov.ro.

avocat Ana Alexandrov, avocat Bucuresti, avocat Tulcea
Avocat Ana Alexandrov

 

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4