Reabilitarea judecătorească, cunoscută și sub expresia „ștergerea cazierului judiciar”

Reabilitarea judecătorească, cunoscută și sub expresia „ștergerea cazierului judiciar

  1. Ce este reabilitarea?

Reabilitarea reprezintă mijlocul legal prin care fostul condamnat este pe deplin integrat, pe plan juridic, în societate, încetând pentru viitor toate efectele unei condamnări ce constau în interdicții, decăderi și incapacități. Cu toate acestea, reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut.

Mare atenție, însă, reabilitarea privește persoana condamnatului, iar nu condamnările suferite de acesta. Astfel, nu se poate obține reabilitarea parțială, respectiv numai pentru o parte dintre condamnările suferite, ci aceasta privește tot trecutul condamnatului.

  1. Ce tipuri de reabilitare există?

Reabilitarea este consacrată în legislație sub două forme: reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească.

Reabilitarea de drept se caracterizează prin intervenția ei din oficiu la îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, iar conform art. 165 din Codul penal, aceasta intervine: „în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

În ceea ce privește reabilitarea judecătorească, aceasta se acordă la cererea fostului condamnat de către instanța de judecată care constată îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege.

Conform art. 166 Cod penal: „(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

  1. a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  2. b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  3. c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  4. d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.”

Prin urmare, o primă condiție ce necesită a fi îndeplinită pentru a fi dispusă reabilitarea judecătorească este împlinirea termenului de reabilitare.

Cea de a doua condiție privește persoana condamnatului și anume ca acesta să nu fi săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166 Cod penal. În situația în care s-a săvârșit o nouă infracțiune în termenul de reabilitare a unei condamnări anterioare, ne aflăm în prezența unor condamnări succesive, astfel încât va începe să curgă un nou termnen de reabilitare.

Cea de a treia condiție presupune ca persoana condamnată să fi achitat integral cheltuielile de judecată şi să-și fi îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

În practica judiciară s-a reținut că nu este îndeplinită această condiție în situația în care condamnatul s-a sustras de la executarea despăgubirilor civile până când acestea s-au prescris.

Instanța de judecată învestită cu o cerere de reabilitare judecătorească va analiza dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a fi dispusă reabilitarea, această cerere neputând fi respinsă pe motive de oportunitate ori de gravitatea infracțiunilor săvârșite.

În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o nouă cerere decât după un termen de un an, care se socoteşte de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă. În schimb, cererea respinsă ca urmare a neîndeplinirii unor condiţii de formă poate fi reînnoită potrivit Codului de procedură penală.

Cabinetul nostru vine în sprijinul clienților oferind servicii avantajoase de asistare și reprezentare juridică în fața instanței de judecată competente în vederea reabilitării judecătorești. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa de e-mail contact@avocat-alexandrov.ro.

avocat Ana Alexandrov, avocat Bucuresti, avocat Tulcea, avocat reabilitare
Avocat Ana Alexandrov

 

 

 

Lasă un comentariu

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Adresa
Mun. București, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ap. 4, sector 4